Skoči na glavno vsebino
Select Page

Učenci 4. in 5. razreda ter skupina učencev 3. triade so danes poslušali zanimivo predavanje ge. Barbare iz društva Ekologi brez meja na temo odpadne hrane.

Izvedeli smo, da se na svetu kar tretjina pridelane hrane zavrže. Poleg socialnega in finančnega vidika je zavržena hrana velik okoljski problem, saj izgubljamo dragocene vire, čezmerno izrabljamo prst in vodo, količine metana ob razkroju pa močno vplivajo na podnebne spremembe.

Kaj lahko naredimo že danes?

  1. Vse se začne pri organizaciji in načrtovanju. Načrtujmo tedenski jedilnik (pri sestavljanju upoštevamo sestavine, ki so že v hladilniku in jih je potrebno uporabiti).
  2. Pripravimo nakupovalni listek in kupimo samo tisto, kar potrebujemo.
  3. Kupljeno hrano pravilno shranjujemo.
  4. Skuhajmo toliko, kot bomo pojedli.
  5. Pomislimo, ali morda pri pripravi hrane iz navade zavržemo tudi dele, ki bi se jih dalo uporabiti (iz olupkov krompirja lahko pripravimo okusen in bolj zdrav čips).
  6. Morebitne ostanke obroka uporabimo – ali postanejo del neke druge jedi ali pa jih zamrznemo in uporabimo kasneje.

Koordinatorica: Ksenija Mlekuž

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST