Skoči na glavno vsebino
Select Page

V letošnjem in prihodnjem šolskem letu bo naša šola sodelovala v projektu, imenovanem Fledermaus auf dem Vulkan oz. Netopir na vulkanu. Gre za projekt Erasmus+, ki ga financira Evropska unija. V projektu poleg naše šole in vrtca (s podružnično šolo in vrtcem iz Lokavca) sodelujejo še vrtec iz Stradna, Volksschule Straden, Neue Mittelschule Straden, ki je nosilec projekta, OŠ Janka Padežnika Maribor in Vrtec Studenci. V sklopu projekta bomo v prihodnjih dveh šolskih letih izvedli precej aktivnosti, povezanih z netopirji in vulkani. To sta namreč stičišči, ki na nek način povezujeta vse sodelujoče ustanove: na našem skupnem geografskem območju namreč gnezdijo netopirji, prav tako je v bližnji oz. širši okolici možno najti dokaze o vulkanskem delovanju.

V prihodnjih mesecih se bomo torej ukvarjali z netopirji in vulkani, a ne le na področju naravoslovja, temveč jih bomo skušali vplesti tudi v pouk drugih predmetov: zanimali nas bodo z likovnega, jezikovnega, geografskega, tehniškega in še katerega vidika.

Že v novembru bo nekaj učencev obiskalo Straden, kjer bodo učenci nižjih razredov sodelovali v ustvarjalnih delavnicah, povezanih z netopirji, učenci višjih razredov pa bodo v nemščini predstavili dva kemijska poskusa, povezana z vulkani. Na šoli bomo organizirali predavanje in delavnice, povezane z netopirji in vulkanizmom. Od novembra do konca januarja bodo potekali likovni, literarni in fotografski natečaj, katerih rdeča nit bo povezana s temo projekta. Zmagovalci natečajev bodo razglašeni na februarski proslavi ob kulturnem prazniku, najustreznejši motiv pa bo izbran za potisk majic za učence. Marca bo naša šola na pustovanju gostila učence iz Stradna in Maribora, vsi pa se bomo tokrat maskirali v stilu netopirjev. Vse partnerske šole nameravamo sodelovati tudi pri izdelavi trojezičnega naravoslovno usmerjenega slovarja (v slovenščini, nemščini in angleščini). Prav tako bomo vse sodelujoče ustanove ob pomoči zunanjih strokovnjakov izdelale netopirnice, ki jih bomo kasneje razobesili na javnih mestih. Projektno delo v letošnjem šolskem letu bomo zaključili na tridnevni izmenjavi učencev konec aprila v avstrijskem kraju Tieschen.

Mateja Kramberger

Datum izvirnka: 6.11.2018

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST