Skoči na glavno vsebino
Select Page

 

 

Tudi v šolskem letu 2022-23 smo sodelovali v projektu Zdravje v vrtcu, ki je letos nosil rdečo nit »Prihodnost je moja«.

SKUPINSKA KLIMA:

V prvih mesecih leta smo se intenzivno posvetili skupinski klimi, odnosom in razvijanju čustvenih kompetenc, tako otrok kot tudi odraslih.Ustvarjali sva spodbudno učno okolje in sicer s pomočjo lutke Borisa, ki je otrokom pomagal premagovati težave ob sestavljanju skupine. Prinašal nam je novosti, učil nas je čustvene abecede, spoštljivega vedenja, opominjal na upoštevanje pravil, umirjal posameznike in skupino. Omenjena čustveno-odnosna tematika je bila sicer nekako v ozadju skupine Zelene igralnice aktualna skozi vso leto. Dejavnosti sva redko načrtovali v skupni obliki, temveč raje v manjših skupinah in  kasneje v večini usmerjenih v individualno delo, z namenom slišati in videti posameznika.

NARAVA IN VAROVANJE OKOLJA:

Kmalu sta se nam pridružili žabici Greta in Jožica (Postani pravi junak z geslom: Poberem smet in rešim svet), ki sta nas skozi celotno vrtčevsko leto spremljali, nam nastavljali pisma z nalogami in aktualnimi EKO problematikami. Za lastno prihodnost in prihodnost naslednjih rodov smo reševali Zemljo, ločevali odpadke, varčevali z vodo, papirjem, brisačkami za brisanje rok … Izvedli smo 2 čistilni akciji v okolici vrtca v dopoldanskem času in v mesecu aprilu povabili starše k čistilni akciji organizirani s strani občine Sv. Ana. Tudi okoljevarstvena tematika nas je spremljala skozi vso leto.

GIBANJE:

S skupinskimi tekmovalnimi igrami smo krepili sebe, skupino, sodelovali, se dogovarjali.  Letos smo se lahko zadrževali na terasi ob igralnici, zato smo igre izvajali na svežem zraku. DOŽIVLJAJSKA PEDAGOGIKA – Z zavedanjem, da vse kar otrok doživi in občuti, trajno pomni in se kasneje rad spominja, smo pozimi na snegu doživljali skupno veselje, druženje; premagovali strahove, frustracije in stiske, postajali pogumnejši tudi brez staršev-zaupali vase, postajali samostojni; GOZDNA PEDAGOGIGKA: Preizkušali in urili smo svoje fizične sposobnosti. Opravili smo več daljših pohodov z nahrbtniki do gozda na »Gmajno«, do Polenšakovega gozda in po Štrkovi učni poti do lovskega ribnika. V okviru projekta MALI SONČEK smo izvajali igre z žogo in naravne oblike gibanja na igrišču/stadionu/v telovadnici OŠ; mini kros-tekmovanje v dvojicah smo izvedli na stadionu pod šolo; ustvarjali smo z gibanjem in ritmom, se igrali ritmično-gibalne igre (hitro/počasi,glasno/tiho,visoko/nizko). Projekt smo zaključili s kolesarjenjem na stadionu. Kar 5 otrok se je pripeljalo v vrtec s pomožnimi kolesci, domov so se odpeljali brez njih.

 

VARNO V PROMETU:

Starše smo spodbudili, da bi teden (10.10 – 14.10. 2022) namenili razbremenitvi prometa v okolici vrtca in bi v vrtec prihajali peš, s kolesom, skirojem. V kolikor so preveč oddaljeni, smo jih spodbudili, da svoje avtomobile parkirajo vsaj 200m od vrtca in preostanek poti prehodijo peš. Akcijo smo že drugo leto poimenovali: ”Moji mali koraki puščajo velike sledi”. V toplejših mesecih leta smo izvajali krajše in daljše sprehode v okolici vrtca, orientirali smo se v kraju (pomembnejše stavbe) in se aktivno ukvarjali z varnim vključevanjem v promet. V mesecu maju smo iskali zaklade po Sv. Ani (orientacija, varnost, prometna signalizacija) in na sprehodih reševali delovne liste (kaj zaznavam v okolici/poišči prometni znak/semafor …). Pred igralnico smo izdelali kolaž fotografij preteklih dogodkov v Zeleni igralnici, povezanih s prometno varnostjo. Izobesili smo kresničko, odsevni jopič in si iz odpadnega materiala izdelali prometne znake za načrtovan teden kolesarjenja.

ZDRAVA PREHRANA:

V dogovoru s starši smo se odločili da se praznovanja v vrtcu izvajajo s sadjem, sveže ter stisnjenimi sokovi. Starši tako v vrtec prinesejo košare s sadjem iz katerih nastanejo očem privlačne skulpture, ki tudi otroke povabijo k uživanju sadja. Otroci sadje nabadajo na lesene palčke, kar jim je vedno privlačno. Omenjeni način privabi k prehranjevanju tudi najbolj izbiršče jedce. Vsakršno sadje, ki ga otroci prinesejo ob praznovanju, dobi svojo zgodbo. V vrtcu sicer sladkarij in sokov ne uživamo. Otrokom je vedno na voljo nesladkan čaj ter voda, ki si ga samostojno natakajo. V novembru smo izvedli tradicionalni slovenski zajtrk – medeni zajtrk. Naše mize so krasili mleko, domač kruh, medenjaki, jabolka, maslo in med. V goste smo povabili čebelarja g. Aleša Vaneka, ki nam je predstavil življenje čebel, nam pokazal čebelarske pripomočke in nas opozoril na izjemno pomembno vlogo čebele v krogu življenja.

 

 

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST